Facebook Twitter Instagram YouTube

Naisilla erinomainen alku F-Liigassa – ”Vedetään täysillä mutta silti hymy ei häviä huulilta”

Julkaistu 29.12.2020 10:53. Päivitetty 29.12.2020 10:53.

Naisilla erinomainen alku F-Liigassa – ”Vedetään täysillä mutta silti hymy ei häviä huulilta”

SaiPa Salibandyn ensimmäinen kausi F-liigassa on saanut suorastaan erinomaisen startin, kun joukkue majailee tällä hetkellä lohko B:n kärkipaikalla. Joukkue on kärsinyt 12 pelatussa ottelussa ainoastaan yhden tappion.

Mitkä ovat syyt näin hyvään starttiin sarjassa? Haastattelimme joukkueen päävalmentajaa Toni Soikkelia, joukkueen kapteenia Liisa Laapiota ja puolustaja Petra Mussaloa. Kyselimme joukkueen tunnelmia alkukaudesta ja katsoimme jo hieman tulevaa.

”Alkukausi on tosiaan ollut meiltä hyvä, eikä vain pisteiden valossa vaan muutenkin joukkueessa on hyvä meno päällä. Nyt pitää vain pystyä lisäämään kierroksia ja nostamaan vaatimustasoa, jotta olemme samalla paikalla, kun runkosarja päättyy”, kommentoi Soikkeli hyvää kauden aloitusta.

Joukkue itsekin tuntuu olevan yllättynyt, kuinka hyvin kausi on sujunut tähän mennessä. ”Tiesin jo kauden alussa, että pärjätään hyvin tässä sarjassa, mutta olen kuitenkin positiivisesti hieman yllättynyt, miten vahva ja tasainen kausi meillä on ollut siihen nähden, että ollaan uusi joukkue ja seura”, kommentoi joukkueen kapteeni Laapio.

Peli kulkee tällä hetkellä ja onnistumisia tulee laajalta rintamalta. Soikkeli arvioikin muutaman syyn: ”Kyllä suurimmat syyt on varmasti, että meillä on ollut iso ja motivoitunut rinki kesästä asti ja siten saatu reeneihin hyvä taso. Toinen iso tekijä on varmasti ilmapiiri, mikä joukkueessa on tällä hetkellä. Vedetään täysillä, mutta silti hymy ei häviä huulilta.” Laapio nostaa esiin valmennuksen merkityksen joukkueen tekemisen tasoon: ”Valmennuksesta paistaa myös innokkuus ja sieltä päästä saatu tuki on ollut valtava apu myös koko joukkueelle.”

Parannettavaa löytyy varmasti joka osa-alueelta, sekä joukkueella, että pelaajilla itsellä henkilökohtaisella tasolla, mutta pikkuhiljaa joukkue niitä on pyrkinyt korjailemaan kuntoon. ”Itsellä alkukausi oli todella vaikea ja en pelannut omalla tasolla. Nyt on pikkuhiljaa kelkka kääntynyt parempaan päin ja innolla odotan tulevia pelejä”, kertoo Laapio. ”Henkilökohtaisesti peli tuntuu kulkevan ja suunta koko ajan eteenpäin”, kommentoi puolestaan Mussalo.

Koko kauden katsomoon on paistanut joukkueesta hyvä tekemisen meininki. Kannustava ilmapiin on pystynyt aistimaan urheilutalon yläkatsomoon asti, kun joukkueessa kannustetaan toisia. Miten joukkue on sitten hioutunut noin tiiviiksi nipuksi? ”Varmasti just se, että on tehty yhdessä paljon asioita. Myös yhteinen määränpää, toisen onnistuminen auttaa kaikkia ja se ei ole itseltä pois. Eli on kilpailua pelipaikoista, mutta joukkueen etu menee oman edun edelle. Kaikkia pelaajia tarvitaan menestykseen”, Soikkeli pohtii. Pelaajat komppaavat molemmat valmentajaa. ”Ollaan nuori joukkue, josta kuitenkin löytyy myös paljon kokemusta. Se on varmasti ollut yksi syy siihen”, miettii Laapio. ”Meillä on huippu yhteishenki ja kaikki puhaltaa yhteen hiileen. Se luo hyvää fiilistä ja usko yhteiseen tekemiseen hitsaa joukkuetta kasaan entisestään”, pohtii Mussalo.
 

”Kyllä tämän joukkueen potentiaalin näin jo ennen kuin hommaan ryhdyin, mutta onhan tämä mennyt silti hitusen yli odotusten.”
-Toni Soikkeli, päävalmentaja*
 

Tilastoja tarkastellessa pystyy helposti huomaamaan, että joukkueesta erottuu kaksi pelaajaa pisteiden tekijöinä: Miisa Turunen ja Juuli Hakkarainen. Molemmat heistä majailevat tällä hetkellä pistepörssin kärkisijoilla. Kuitenkin, kun katsoo syvemmälle tuloksiin, huomaa, että joukkueessa jokainen kenttä kykenee pisteiden tekoon, mikä on voittavalle joukkueelle avainasioita. Avainasemassa on myös maalivahtikaksikko Miia Maaranen ja Minna Paasu, jotka ovat maalivahtitilaston kärkikaksikko. Soikkeli ei osaakaan mainita yhtä pelaajaa, joka olisi säväyttänyt otteillaan: ”Kyllä se vaihtelee joka ottelussa. Moni pelaaja on yllättänyt minut positiivisesti tällä kaudella.”

Tavoite on joukkueella selkeä. Sarja, kun päättyy, on joukkue kahden kärjessä. Halu on päästä testaamaan omia otteita A-lohkon joukkueita vastaan. ”Sen isompaa tavoitetta ei vielä ole lyöty. Katsotaan tätä uudestaan, jos pääsemme karsintoihin.” Pelaajien kommentit ovat samassa linjassa valmentajan kanssa: ”Odotukset ovat korkealla ja haluan nähdä meidät pelaamassa kevään kovia pelejä”, Laapio kertoo. ”Tietysti tavoite olla lohkon paras joukkue ja sen jälkeen jatkaa pelejä mahdollisimman pitkälle kevääseen”, komppaa Mussalo.

Seuraavaksi SaiPa Salibandy pelaa vuoden vaihteen jälkeen, kun 10.1. SaiPa matkaa Jyväskylään Seppo Pulkkisen valmentaman O2-Jyväskylän vieraaksi. Edellisessä kohtaamisessa Lappeenrannassa kotijoukkue vei voiton lukemin 6-3.
 

Juttu ja kuva: Essi Kultanen

Yhteistyökumppanit

UK KoskimiesTerveystalo SportFat PipeAutokoulu Drive Center OyAsicsNetvisorGigantti